Πέμπτης...ταξίδια!!! Πέμπτης...book!!!

Η Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου Πρασινάδας σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό βιβλίο της.

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο γεμάτο ταξίδια, εργασίες, ζωγραφιές, κείμενα, ποιήματα, σπαζοκεφαλιές, αστεία, εικόνες, γέλια, χαρές ...

Ελάτε να σας ξεναγήσουμε με κέφι και χαμόγελο...

Βίρα τις άγκυρες...

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013


25η Μαρτίου 1821


Στην τάξη διαβάσαμε ιστορίες και είδαμε εικόνες από το βιβλίο " Το Αθάνατο 1821 ". Ψάξαμε σε εγκυκλοπαίδειες, ιστορικά βιβλία και στο διαδίκτυο και φέραμε στην τάξη πολλές πληροφορίες για τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης του '21.

Τιμή σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία !











Πώς γιόρταζαν την εθνική μας επέτειο οι παππούδες μας;

Εχθές ρώτησα τον παππού μου πώς γιόρταζαν την 25η Μαρτίου και μου είπε πως ανήμερα το πρωί πήγαιναν στην εκκλησία και παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στη συνέχεια πήγαιναν στο ιερό για να καταθέσουν στεφάνια υπέρ των ηρώων, ακολουθούσε η δοξολογία και η παρέλαση των μαθητών. Γιορτάζανε δηλαδή όπως κι εμείς την εθνική μας επέτειο!

Φρειδερίκη Γρ.

Ο δικός μου παππούς μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Εκεί γιορτάζανε με μεγάλες εκδηλώσεις, παρέλαση, θεατρικές παραστάσεις στα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια αρρένων, γυμνάσια θηλέων και ακαδημία. Λόγω του Αλή Πασά κάνανε αναπαραστάσεις με Τούρκους και Έλληνες πολεμιστές, τη μάχη στο Σούλι με τους Τσαβελαίους, την έκρηξη στο μοναστήρι από τον καλόγερο Σαμουήλ και τη μεγάλη μάχη του Μπιζανίου. Από τις θεατρικές παραστάσεις θυμάται το στιχάκι:

Δε με φοβίζουν μάνα μου οι σφαίρες, τα κανόνια,
μόνο με φοβίζουν μάνα μου, του Μπιζανιού τα χιόνια...

Μαρία Κ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου