Πέμπτης...ταξίδια!!! Πέμπτης...book!!!

Η Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου Πρασινάδας σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό βιβλίο της.

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο γεμάτο ταξίδια, εργασίες, ζωγραφιές, κείμενα, ποιήματα, σπαζοκεφαλιές, αστεία, εικόνες, γέλια, χαρές ...

Ελάτε να σας ξεναγήσουμε με κέφι και χαμόγελο...

Βίρα τις άγκυρες...

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε΄ τάξης
στον α λ ε υ ρ ό μ υ λ ο του Πλατάνου Ημαθίας

   Με αφορμή μια συζήτηση που κάναμε στην τάξη για τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σπουδαιότητα των δημητριακών επισκεφτήκαμε την Παρασκευή 7/12/2012 τον αλευρόμυλο, που βρίσκεται απέναντι από το σχολείο μας και λειτουργεί αδιάκοπα από το 1948. Παλιά δούλευε 24 ώρες το 24ωρο και άλεθε μέχρι και 30 τόνους σιτάρι.
   Πολύ ευγενικά μας εξήγησαν αναλυτικά πώς από το σιτάρι και το καλαμπόκι παίρνουμε το πολύτιμο αλεύρι. Αρχικά οι παραγωγοί-αγρότες φέρνουν το σιτάρι ή το καλαμπόκι στο μύλο και το αδειάζουν σε μια καταπακτή, το καθαρίζουν από τα ξένα σώματα όπως πέτρες και κλαδάκια και το πλένουν. Το αφήνουν για 2-3 μέρες να στεγνώσει στ’ αμπάρια και μετά το αλέθουν σε μεγάλες ηλεκτρικές μηχανές. Βέβαια ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν τις παλιές μυλόπετρες για ν’ φτιάξουν το αλεύρι ολικής άλεσης.  Είδαμε το σιτάρι να μπαίνει στις μηχανές και να βγαίνει άσπρο άσπρο αλευράκι.
   Φεύγοντας μας έδωσαν και δείγματα από άσπρο αλεύρι τύπου 55%, άσπρο αλεύρι τύπου 70%, ολικής άλεσης και καλαμποκίσιο αλεύρι για πίτες και για ψωμί για να τα δούμε στο σχολείο. Εμείς τις επόμενες μέρες τα μαγειρέψαμε φτιάχνοντας χορτόπιτα, τυρόπιτα, μπομπότα και κίτρινο ψωμί και φάγαμε στην υγειά τους.  
   Σας ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση, την ενημέρωση και τα δωράκια!
Σίγουρα θα ξανάρθουμε!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου